Milyen a jó tárhely?

milyen a jó tárhely - tárhely, hosting, tárhely szolgáltatóVan egy – vagy akár több – briliáns vállalkozási ötleted, végeztél némi piackutatást, kiizzadtál egy szuper és nem foglalt domain nevet a készülő weblapodnak. Jön a következő lépés, ez pedig a tárhely választás, itt fog “lakni” a weboldalad, ez biztosítja majd annak működési hátterét. Lássuk, milyen a jó tárhely? »

A tárhelyek 3 típusa

1. Ingyenes tárhelyek

Javasolt: “házi” honlapoknak, blogoknak
Nem javasolt: pénztermelő weboldalaknak

Abban az esetben, ha egy barátoknak vagy rokonoknak szóló honlapot, blogot tervezel, akkor teljesen jó lehet akár egy ingyenes tárhely is (pl. blog.hu, wordpress.com, blogger.hu, cafeblog.hu). Ha viszont üzleti – azaz pénztermelő – weblapban gondolkozol, akkor nem ez a legjobb választás. Bár spórolsz pár száz vagy ezer forintot havi szinten (elismerem, ez lehet szempont az indulásnál), de nehezen kerülsz majd be link katalógusokba, el kell viselned a szolgáltató reklámjait, stb. Előbb-utóbb rákényszerülsz a váltásra, és akkor még át is kell másolnod a fájljaidat…

Előnyök:

 • ingyenes

Hátrányok:

 • nem a tiéd
 • kötött megoldások
 • általában nincs garancia sebességre, rendelkezésre állásra

2. Osztott tárhelyek

Osztott tárhely esetén van egy cég, aki szervereket üzemeltet, amiken pénzed ellenében ad neked tárhelyet. A kisvállalatok zöme ezt a megoldást használja jelenleg.

Ebben az esetben általában több száz, vagy inkább 1000 körüli weblap fut egyetlen szerveren. Ez alapesetben nem feltétlenül jelent problémát. Ha viszont bármelyik  weblap a szerveren elkezd nagyobb terhelést kapni, pl. egy akció miatt megrohanják a látogatók, akkor a te honlapod is annyira lelassulhat, hogy az már lényegesen ronthatja a látogatói élményt és így a konverziót (látogatóból feliratkozó/vásárló) is.

Ennek ellenére induló vállalkozás számára ez egy remek ár-érték arányt képviselő megoldás. Amikor  majd kezdi kinőni magát a vállalkozásod, érdemes lesz elgondolkodnod azon, hogy válts a harmadik típusra, ez pedig a saját szerver vagy VPS.

Előnyök:

 • olcsó
 • általában azonnal használhatod
 • menedzselt

Hátrányok:

 • nagy forgalom esetén belassulhat
 • kötött szolgáltatások és megoldások

3. Saját szerver vagy VPS

Itt egy egész szervert kapsz, amivel tetszés szerint tudsz gazdálkodni, nem lassítják a honlapodat más honlapok, kiemelt figyelemben részesülsz. A VPS esetében (a Virtual Private Server, azaz virtuális saját szerver szolgáltatás rövidítése) fizikai értelemben nem használhatsz egy egész szervert, ám a viselkedését tekintve nagyon hasonló szolgáltatást élvezel.

Ez egy prémium tárhely szolgáltatás, és mint ilyen, az osztott tárhelyhez viszonyítva drága. A saját szerver költsége kb. havi 50-100 ezer forint között mozog. VPS esetében nehezebb ilyen árat meghatározni, de 5-10 ezer forint/hó alatt bizonyosan nem szolgáltatható megfelelő minőségben.

Előnyök:

 • megbízható és gyors
 • ügyfélszolgálat
 • egyedi beállítások

Hátrányok:

 • drága
 • a karbantartás külön pénzbe kerülhet

 

Itt megtudod, mi az a tárhely? »

Válaszd ki a fentiekből az induló weblapodnak megfelelő tárhely típust, aztán irány a “Milyen tárhelyet válasszak?” című bejegyzés azokkal a szempontokkal, amikre mindenképp figyelned kell!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>