Milyen tárhelyet válasszak?

web-hosting-serverWeblapod működéséhez kell egy megfelelő háttér, kell egy “hely”, ahol a weblapod “lakni” fog. Ez az úgynevezett tárhely. Milyen tárhelyet válasszak? Lássuk a szempontokat!

Egy jó tárhely ugyanúgy része a keresőoptimalizálás folyamatának mint a helyes domain név választás. Egy profi tárhelyszolgáltatás gyorsíthatja a SEO kampányod sikerességét, de ha rossz a választás, el is bukhatsz.

Milyen tárhelyet válasszak? – szempontok

 

1. Rendelkezésre állás: 98%, 99% minél magasabb annál jobb

Ez határozza meg, hogy elérhető-e a weblapod az esetek többségében, vagy sem. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a keresők szempontjából, mert büntetést kaphatsz, ha a honlapod nem elérhető, és persze a látogatók sem fognak az oldaladra várni.

2. Az adott szolgáltatónak hány szervere van, azaz tudja-e tartani a fenti rendelkezésre állást

3. Kompatibilitás

Ez azt jelenti, hogy a tárhely szolgáltatónak biztosítania kell azokat a feltételeket, amik a te weblapod futtatásához szükségesek.

4. Sebesség

Egy tárhely esetében kritikus pont a sebesség. Alapvetően minden tárhely egy számítógép. Ahogy a te géped is lassú, ha már régi, vagy ha éppen több tucat program van megnyitva egyszerre, ugyanígy be tud lassulni egy tárhely szerver is akár attól, hogy eljárt fölötte az idő, vagy ha éppen több ezren akarnak egy időpontban videókat letölteni róla.

5. Mennyi szerveren lévő domainek száma?

Lehetőleg kerüld az olyan szolgáltatókat, ahol 200-300 domaint sűrítenek egy szerverre, így a szerver a tűrőképességének a határán működik.

6. Mi a célközönség?

Amennyiben nem magyar weboldalt készülsz üzemeltetni, akkor érdemes inkább külföldi szolgáltatót keresned.

7. Van-e rendszeres napi, heti, havi adatmentés?

Fontos a biztonság, tudnod kell, hogy van-e mentés a rendszerről.

8. Mennyi látogatót enged a szolgáltató naponta?

Bár a legtöbb szolgáltató ezt nem hozza nyilvánosságra, de vannak ilyen korlátok. Ezekre érdemes rákérdezni. Sávszélesség korlát, látogatói korlát napi szinten, havi letöltési korlát, e-mail küldési kvóta, stb.

9. Van-e a tárhely szolgálatónál ügyfélszolgálat?

Ha az ügyfélszolgálat nehezen válaszol, nehezen elérhető, vagy nem tudja a válaszokat, akkor előbb-utóbb komoly bajba keveredhetsz. Ezeket a szolgáltatókat inkább kerüld el.

10. Lehet a tárhelyhez egyedi IP címet kérni?

Keresőoptimalizálás (SEO – Search Engin Optimisation) szempontból fontos saját IP címmel rendelkezni, megéri ráfordítani egy kis plusz pénzt.

11. Bővíthető-e a későbbiekben a tárhely?

Ez szintén fontos szempont, mert ha kinőtted a tárhelyedet, akkor jelentősen kevesebb fejfájással jár, ha lehet a tárhelyet dinamikusan bővíteni, és nem kell költöztetni a már működő weboldalaidat, ami sok pénzbe és időbe kerül.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>